НОВИНИ
 

Преди Баскетболния ден: Искаме всички да се забавляват с любимата игра

15.09.2017 15:46
Преди Баскетболния ден: Искаме всички да се забавляват с любимата игра

 „Искаме на 17 септември всички да се забавляват с любимата игра!“

 

Около това желание се обединиха участници и организатори на първия Баскетболен ден в България на специална пресконференция преди събитието в зала „Универсиада“. Всички инициативи се провеждат в помощ на Операция "Жълти стотинки" и всички приходи са предназначени за благотворителната кауза.

 

За пръв път в историята един ден – 17 септември, ще бъде посветен изцяло на баскетбола. В зала „Универсиада“ старт ще дадат малчугани до 10 години, които от 9 часа ще завземат терена и ще покажат уменията си. В програмата са предвидени и мачове: Журналисти vs. Ветерани, Треньори vs. Съдии, Сборен отбор Аматьори vs. Сборен отбор А група, мъже, демонстративен мач по баскетбол на колички и за финал – най-очакваният мач – за Суперкупата при мъжете между шампиона на НБЛ Виваком – Лукойл Академик и носителя на Купата на България Берое. През целия ден извън залата ще се провеждат мачове за момичета и момчета и мъже по 3х3, като финалът при мъжете ще се играе по време на почивката между полувремената на мача за Суперкупата. Предвидени са много игри за феновете и подаръци за най-малките.

 

На пресконференцията бе обявено, че след края на мача за Суперкупата, празникът за любителите на баскетбола може да продължи. На голям екран в зала "Универсиада" от 21:30 часа ще може да бъде наблюдаван финалът на Европейското първенство по баскетбол за мъже, излъчван пряко от Истанбул от БНТ HD.

 

Ето какво казаха за предстоящия Баскетболен ден участниците в днешната пресконференция:

 

Иван Ценов, Изпълнителен Вицепрезидент на БФБаскетбол:


„Миналата година проведохме мач за Суперкупата при мъжете. Тази година идеята ни е да разширим тази инициатива, да го направим по-голямо и да включим в общи линии всички активности, които има федерацията по баскетбол. За съжаление отборът на Хасково 2012 отказа да участва в планирания мач за Суперкупата при жените, защото са на твърде ранен етап от подготовката си. Казвам това с огромно съжаление, защото беше хубаво да имаме и такъв мач, но се надяваме догодина да успеем да осъществим и тази идея.


Ще започнем с баскетболен фестивал по мини баскет. Предвиден е и мач на Ветерани срещу Журналисти. Вече са ясни имената на някои ветерани, които ще участват в този двубой – Георги Младенов, Тодор Стойков, Бойко Младенов, Ивайло Равуцов и други – все имена, които обещават много стабилно представяне. Очакваме журналистите да се представят също силно и да се подсилят с изненадващи участници. 


Радваме се, че в програмата е включен и демонстративен мач по баскетбол на колички между двата софийски отбора. Знаете, че в последните няколко години федерацията се опитва да развива и това направление. Вече има четири отбора, участващи в първенството, което е значително постижение за няколко години.


През целия ден пред залата ще върви и турнир по 3х3, а финалът на мъжете ще се играе на почивката на последния мач от програмата - „черешката на тортата“ в този Баскетболен ден –Суперкупата на България. Очаквам в този мач да има истински състезателен заряд, а да не е само шоу. Все пак трябва да имаме предвид, че отборите са на по-ранен етап на подготовка.


Ще обобщя – искаме да направим истински празник на баскетбола и да представим абсолютно всичко в рамките на един и всички, които обичат баскетбола и се интересуват, да останат един цял ден в зала „Универсиада“, да са съпричастни и да се наслаждават през целия ден на красотата на баскетбола.“


Симона Чаръкчиева, старши съветник Корпоративна и Социална отговорност във ВИВАКОМ:


"Благодаря на баскетболната гилдия, че за втора година ни подкрепят. За нас е важно да се даде гласност на каузата ни за тази година. Операция „Жълти стотинки“ стартира за осми път. Това означава за нас, че сме в правилната посока. До сега винаги сме помагали на деца в неравностойно положение. За тези години успяхме да съберем почти 500 000 лв., които са дарени от хората и от партньорите на кампанията. Резултатът е удивителен. Започнахме с четири компании, а сега вече партньорите ни са 25."

 

Нели Радева, създател и президент на Фондация „И Аз Мога“:


"Благодаря на ВИВАКОМ, че подкрепят отново нашата кампания. Тази година нашата кауза е Център за надежда в училище „Луи Брайл“. В този Център възможността за помощ е крайно недостатъчна, имат само един терапевт. Тази година „Жълти стотинки“ е с цел да подкрепи този център за назначаването на поне още двама терапевти. За съжаление в повечето случаи родителите на деца, които се нуждаят от такава помощ, са само майки. Бащите в повечето случаи абдикират от грижата за деца с увреждания. Надявам се и тази година инициативата да е успешна."

 

Николай Кръстев, S Media, главен редактор на списание „Спринт“:


"Горд съм, че S Media в лицето на спортните си медии – списание „Спринт“ и сайтовете bgbasket.com и viasport.bg в партньорство с баскетболната федерация са в генезиса на това този Баскетболен ден да се случи. Най-ценното от това, което ще стане, че ще бъдат ангажирани много деца и подрастващи. Това е една от основните теми и в списания „Спринт“. Най-важното е, че тук ще се съберат много деца и се надявам за пореден път да вземат част от магията на баскетболната игра."

 

Шарон Друкер, старши треньор на шампиона на България Лукойл Академик:


„Много съм щастлив да съм тук в един от първите си дни в България. Да усетя атмосферата и хъса на баскетболните хора. Бил съм в тази зала няколко пъти като треньор на гостуващи отбори. Знам, че българите много обичат баскетбола и  изпитват наистина страст към играта. В момента Лукойл Академик е насред процеса на изграждане на отбора си – нов треньор, нови играчи, всичко е ново. Ние сме около три седмици заедно. Все пак мисля, че идеята за този мач за Суперкупата е страхотна. И двата отбора са на прага на квалификациите за евротурнирите. Ще можем да се изправим един срещу друг. Това ще е добре за нас, надявам се – и за Берое. Нашият отбор е съставен от бойци, които ще се опитат да направят добър тим. Ще дойдем в неделя и ще направим възможно най-доброто, за да спечелим този мач."

 

Любомир Минчев, старши треньор на носителя на Купата на България Берое:


"Ние сме още в процес на сработка. Почти целият отбор е нов при нас. Времето за подготовка не е било в никакъв случай достатъчно. Специално за моя отбор, трябва да призная, че не знам какво трябва да очаквам. Беше ми близка мисълта да се откажем, защото имаме доста проблеми с контузии. Но решихме да участваме, защото щеше да бъде голямо разочарование за всички.  Надявам се всички да са здрави и колкото сме тренирали, а то е наистина малко, да изиграем добър мач. Все пак е един мач и в него всичко може да се случи."

 

Асен Великов, капитан на шампиона на България Лукойл Академик:


"Надявам се, преди всичко, залата да е така пълна, както миналата година. Това е една много хубава кауза. За нас е чест да участваме в името на тази кауза, защото тези деца наистина го заслужават. Мисля, че има достатъчно фенове на баскетбола, които в неделния ден да дойдат тук и да се наслаждават на баскетбола. Сигурен съм, че всички, които ще дойдат, ще се насладят и че играчите на двата отбора ще дадат всичко от себе си на този етап на подготовката си, за да се получи хубав и приятен за гледане мач. Според мен – най-важно е залата да се напълни и да помогнем тази кауза."
1 2 3 4 5 ... 28 »
Кошница


Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ-Мъже (кръг 2)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


3x3