НОВИНИ
 

“Великите сили“ се обединиха срещу Евролигата

25.09.2017 14:05
“Великите сили“ се обединиха срещу Евролигата

Шест водещи европейски федерации се обединиха и обявиха, че ще настояват Евролигата да пусне баскетболистите си за предстоящите квалификации за Световно първенство. Президентите на германската федерация – Инго Вайс, руската федерация – Андрей Кириленко, гръцката федерация – Джордж Василакопулос, италианската федерация – Джовани Петручи, испанската федерация – Хорхе Гарбахоса и на турската федерация – Хидо Тюркоглу се събраха и написаха специално писмо, в което настояват Евролигата да промени датите на два от кръговете в календара си.

 

На среща в Женева ръководителите обявиха, че ще поканят всички играчи, участващи в Евролигата, да вземат участие и в мачовете на своите страни в световните квалификации, които стартират на 23 ноември. Те обявиха, че очакват подкрепа и от Европейската комисия за решаването на проблемите с ръководството на най-силния клубен турнир и ориентирането на календара му към мачовете на ФИБА. Президентите се обединиха и около мнението, че гарантират подкрепата си към всички национални федерации, които имат подобни изисквания и търсят вариант да осигурят своите най-добри играчи за квалификациите.

 

Клубове от тези шест страни съставляват 13 от 16-те клуба, които участват в Евролигата през сезон 2017/2018.

 

Наскоро глас срещу новия календар на ФИБА и невъзможността на звездите от НБА и Евролигата да играят в световните квалификации нададоха и президентът на литовската федерация Арвидас Сабонис, както и ръководството на френската федерация.

 

Казусът с участието на играчите от Евролигата в квалификациите и календара на ФИБА засяга сериозно и България предвид участието на Александър Везенков („Барселона“), Дий Бост („Жалгирис“) и Йордан Минчев („Фенербахче“) в двубоите на мъжкия национален отбор. Както е известно, България стартира участието си в квалификациите за Китай с мач срещу една от приятните изненади от завършилия Евробаскет – Финландия, в Ботевград на 24 ноември.

 

След срещата на шефовете на шестте федерации от ФИБА обявиха, че ще изслуша и представители на играчите на шестте страни, които пожелаха техните национали да се включат в световните квалификации, стартиращи през ноември и бъдещето на баскетбола. От международната централа ще очакват на 5 октомври баскетболисти от Русия, Германия, Турция, Испания, Гърция и Италия, като се обърнаха към въпросните федерации да се погрижат представителите им да бъдат информирани за това. От световната централа предложиха и промяна в календара на Евролигата. Във въпросния вариант най-добрите играчи в Европа няма да бъдат на разположение на клубовете си в рамките на 6 дни по време на двата игрови прозореца от квалификациите за световното (б.а. – през ноември и февруари 2018 г.).
1 2 3 4 5 ... 28 »
Кошница


Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ-Мъже (кръг 2)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


3x3