НОВИНИ
 

Стойо Чолаков: В Европа започват с минибаскетбол още 5-годишни, в Австралия треньори са родителите

16.06.2017 10:59
Стойо Чолаков: В Европа започват с минибаскетбол още 5-годишни, в Австралия треньори са родителите

 Макар че е все още играч в отбора на Ямбол в НБЛ Виваком, името на Стойо Чолаков все по-често се появява в лицензионните списъци като треньор. – 12-годишните малчугани в града на Диана го боготворят. Когато се налага, поема и диригентската палка на тима до 16 години.

 

Чолаков, син на едно от най-утвърдените имена в българското треньорство в последните години – Иван Чолаков, бе българският представител на ежегодната Конвенция по минибаскетбол на ФИБА, проведена във Франкфурт. Семинарът събра повече от 250 треньори и ръководители от над 80 държави. Основните теми които бяха разглеждани бяха две - "Special Olympics (за деца)" и "Минибаскетбол".

“Първият ден премина изцяло в практически занимания. Първото занимание беше за деца с увреждания. Колегите от немската федерация показаха много и различни упражнения на децата като всяко едно беше максимално опростено с минимални изисквания. Акцентът беше върху това децата да се забавляват”, разказа Чолаков.

 

В двудневните занимания и лекции се включват и представители на Австралийската федерация. „Той обясни нагледно за програма наречена "Aussie Hoops". Tя е насочена именно към най-малките спортисти (баскетболисти). Това са центрове разположени в цяла Австралия, които са напълно на доброволчески начала. Започва от детските градини (деца от 5 до 10-годишна възраст) и е насочена именно към това да подобри основните двигателни навици на децата, да създадат социални контакти помежду си, а и с треньори и родители, да научат значението на здравословното хранене. Подобрява се емоционалното им състояние и много други. Това, което ми направи впечатление, беше, че именно родителите стават треньори на децата си. След като дадена област кандидатства за отваряне на такъв център, баскетболната федерация праща професионален треньор по баскетбол, който учи деца и родители“, казва разпалено Чолаков.

 

Още от Стойо Чолаков за Конвенцията по минибаскетбол на ФИБА можете да прочетете в предстоящия брой на списание „За Баскетбол“.

Абонирайте се за списанието на e-mail: zabasketball@basketball.bg. Цената за 12 броя е 24 лв. с безплатна доставка от „Рапидо“.
1 2 3 4 5 ... 9 »
Кошница


Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ-Мъже (кръг 2)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


3x3