НОВИНИ
 

Проектът „Фенове срещу насилието“ продължи със семинар в зала „Триадица“

15.07.2015 17:17
Проектът „Фенове срещу насилието“ продължи със семинар в зала „Триадица“

Проектът „Фенове срещу насилието“, който е инициатива на Турската баскетболна федерация и се провежда успоредно и в България, Литва, Хърватия и Испания, продължи у нас със семинар в столичната зала „Триадица“. В него се включиха треньори, представители от Министерството на младежта и спорта и  МВР, баскетболни клубове, преподаватели от НСА, журналисти, деятели. Активните баскетболисти бяха представени от национала Иван Лилов.

След представянето на основната рамка на проекта „Фенове срещу насилието“ участниците оформиха работни групи, в които обсъдиха проблема с насилието при феновете в България, практиките на агресия у нас и мерките за подобряване на този проблем.

„Проектът цели създаване на идентичност да бъдеш повече баскетболен фен, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на феновете. До момента в страната ни са проведени близо 700 анкети на феновете на всички отбори от НБЛ във връзка с проекта, а резултатите ще бъдат готови през есента“, обявиха директорът на проекта за България Елеонора Рангелова, генерален секретар на БФБаскетбол, и мениджърът Тодор Колев. Следващите стъпки са работни срещи с представители на НБЛ, клубове и фен лидери в градовете с най-голяма посещаемост на баскетболните мачове. Всички участващи държави ще изготвят свои собствени фен платформи, в които ще се обсъжда всичко около проекта, а феновете ще имат непрекъснато участие в него.

 Проектът, който е част от програмата на „Еразмус +“, ще продължи две години, а в края ще бъде изготвен научен доклад, който ще отрази актуалното състояние на страните партньори. „За нас е огромно признание България да участва в толкова мащабен проект, редом до държави като Турция и Испания,в които баскетболът е на много високо ниво. Главната цел на проекта е да се редуцира насилието на спортните терени, особено в баскетбола, чрез повишаване на емпатията, разбирането и толерантността сред фен групите на различните отбори. Надяваме се да бъдещо сътрудничество с всички засегнати страни по проблема с насилието у нас. Всичко това би допринесло, както за предотвратяването на неприятни инциденти, така и за привличането на повече фенове в баскетболните зали“, каза Колев.

Като основни причини за агресията при феновете участниците в семинара посочиха съдийски отсъждания, треньорско поведение, присъствието на футболни фракции на баскетболните мачове, лоша оценка на риска на сигурност на клубовете. Денислав Георгиев, съветник на Министъра на спорта, обеща подкрепа и от държавните институции в няколко насоки, сред които предоставяне на наръчници на баскетболните клубове за подобряване работата с феновете.

 „Спортът е забавление. Нашата цел като спортисти е да накараме хората да заобичат спорта и да уважават противниковия отбор“, заяви Лилов.  Той даде за пример работата с феновете в страните, в които е играл, като предложи в клубовете у нас да се работи повече в областта на маркетинга.

 

Свързано заглавие


БФБаскетбол се включи в европейския проект „Фенове срещу насилието“
Кошница
Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ - мъже (кръг 27)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


3x3