НОВИНИ
 

„Фенове срещу насилието“ събра България, Турция, Испания, Литва и Хърватия в Мадрид

12.02.2016 11:15
„Фенове срещу насилието“ събра България, Турция, Испания, Литва и Хърватия в Мадрид

Международния проект, от който част е и  Българската федерация по баскетбол, събра през уикенда на работна среща в Мадрид феновете от Турция, Испания, Литва, Хърватия и България.

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

 

Българската група, водена от мениджър на проекта за България Тодор Колев, пристигна в петък в Мадрид, за конференцията, в която се включиха още 40 фенове от различни краища на Европа. На нея бяха обсъдени инцидентните на насилие сред феновете от различните държави и начините за предотвратяването му на техните федерации. До момента всички страни са изготвили своите национални доклади като най-големите проблеми са регистрирани в Турция. Испания пък е пример за справяне с този проблем.

 

Освен тях участници имаха редица интересни задачи и интерактивни игри, които да сближат максимално привържениците на играта от различни точки на Европа.

 

Освен работна програма пътуването включваше и доста предизвикателства. Феновете имаха възможност да срещнат в Мадрид баскетболни легенди на Турция и Испания от няколко поколения. Сред тях Емир Турам, който е директор на проекта „Фенове срещу насилието“ . Феновете се потопиха в историята на испанския баскетбол на посещение в Музея на Испанската федерация по баскетбол, където се докосната до титлите и звездите на страната.

 

Участниците имаха възможност да се срещнат с две легенди на женския баскетбол на Испания - Елиса Агилар и Амая Валдеморо, които спечелиха Евробаскет 2013 и заедно прекратиха професоналните си кариери. Освен с тях феновете се срещнаха лично и с легендата на Реал Мадрид  Фернандо Ромей, който носи екипа на кралския клуб цели 20 години. 213- бивш център на Реал е един от най-висоите играчи в Европа  като е лидер на всички времена по блокове в Испанското първенство – общо 671. Рамей сподели пред феновете, че най-важното нещо за него през годините е била страстта към играта, която много играчи днес нямат. Той защитава цветовете на  Испания на две поредни Олимпийски игри през 80те години, като печели бронз през 1984 година.

 

Валдеморо игра на три континета и има 258 мача за националния отбор на страната си. В НБА тя е три пъти шампиона с екипа на Хюстън Кометс.  Двете звезди Амая и Елиса поделят редица отличия с националната фланелка на Испания. Те са златни медалистка на Евробаскет 2013, побеждавайки на финала домакина Франция. С екипа на националния тим те имат още три бронзови отличия от Евробаскет, едно сребърно, както и бронз от Световното първенство през 2010 в Чехия. Освен, че разказа за своята славна баскетболна кариера през цялото време Елиса Агилар бе неотлъчно до феновете  Мадрид, тъй като в момента тя работи в Испанската федерация по баскетбол и е ръководител на проекта „Фенове срещу насилието“. Легендата сподели, че Испания е пример за останалите страни при проблема с насилието при феновете.

 

Кулмнацията на проекта бе възможността феновете да изгледат дерби от испанското първенство – Лига Ендера между два местни отбора – Реал Мадрид – Естудиантес. Идеята бе феновете да видят поведението на две агитки, които са от един град.

 

Пътешествието на феновете включи и посещение на стадиона на Реал Мадрид - „Сантяго Бернабеу“ , където  те посетиха музея на един от най-титулованите клубове в Европа и слязоха дори до терена, минавайки през съблекалнята на Реал Мадрид.

 

 Освен това участници опитаха доста от испанските традиционии ястия, научиха по-малко от всеки език и се насладиха на най-големите забалежителности на Мадрид.
Кошница
Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ - мъже (кръг 27)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


3x3