НОВИНИ
 

Загреб пропя на български на поредната международна среща на Фенове срещу насилието

17.07.2016 23:47
Загреб пропя на български на поредната международна среща на Фенове срещу насилието

Хърватската столица Загреб пропя на български език по време на поредната международна среща на проекта „Фенове срещу насилието“.

 

Почитатели на различни клубни отбори от Турция, Испания, Литва, Хърватия и България се събраха в Хърватска за поредната порция активности, свързани с проекта. Кулминацията бе появата им на церемонията по откриването на Европейските университетски игри, домакин на които са Загреб и Риека. Феновете имаха възможност да наблюдават, а и да разпространят идеята на проекта сред зрители и участници на състезанията по ръгби, баскетбол, тенис и гребане на игрите.

 

ГАЛЕРИЯ

 

За съжаление на шумната българска група от привърженици на Балкан, Лукойл Академик, Спартак Плевен, Чавдар Троян, Славия и Левски българските участници в Универсиадата не се появиха на стадиона за откриването на игрите. Българите обаче се погрижиха да запознаят своите нови приятели и с една от любимите песни на нашите агитки, като турци, испанци, литовци и хървати пяха в един глас любимата песен на родните агитки „Победа, и пак победа, ние пеем само за победа“.

 

Най-вълнуващо се оказа посещението на музея на местната баскетболна легенда Дражен Петрович. Феновете имаха възможност и да разгледат музея и трофеите, които е печелил най-титулуваният баскетболен клуб в страната – „Цибона“. За съжаление на всички, в последния момент пропадна планираната среща с друга легенда на местния баскетбол – Гордан Гиричек.

 

През октомври София ще е домакин на Международна конференция в рамките на „Фенове срещу насилието“.

 

Проектът е част от програмата на „Еразмус +“. Той бе утвърден от Европейския съюз, като координатор е Турската баскетболна федерация. Сред целите на проекта са: създаване на идентичност да бъдеш повече „баскетболен фен“, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на феновете; Получаване на задълбочено познание за настоящата ситуация относно насилието в спорта в страните, партньори по проекта, чрез научен анализ и споделяне на добрите практики; Подобряване на диалога и повишаване на толерантността сред различните фен групи; Въвличане на баскетболните клубове и състезателите по темата и окуражаването им да поемат по-голяма роля, инициативност и отговорности по този въпрос; Установяване на политика срещу насилието в спорта, като в този процес бъдат включени всички заинтересувани страни – фенове, клубове, федерации, спортни министерства, медии и др. Окуражаване на феновете да поемат активна роля в намаляването на насилието по трибуните по време на мачовете; Окуражаване на жените, децата и хората с увреждания да посещават повече баскетболни срещи. У нас вече бяха проведени два семинара с участието на фенове, баскетболни ръководители от НБЛ и БФБаскетбол, съдии и играчи, включително националът Иван Лилов и бившият национал и сега треньор в Левски Димитър Ангелов.
Кошница
Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ - мъже (кръг 27)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


3x3