НОВИНИ
 

55 фена от пет страни се събраха в София за международна фенплатформа

28.10.2016 17:28
55 фена от пет страни се събраха в София за международна фенплатформа

55 фена на различни отбори от България, Испания, Хърватска, Литва и Турция се събраха в София за Международната фен платформа, която е част от инициативите по проекта „Фенове срещу насилието“.

 

Събитието бе открито от президента на БФБаскетбол Георги Глушков. „Горд съм и щастлив да приветствам гостите в това хубаво начинание. Този проект е много важен за баскетбола в България и всички участващи страни. Той е особено значение в нашите страни, защото феновете са една от най-важните части в спорта“, каза бившият национал.

 

Проектът е по идея и реализиран от Турската баскетболна федерация с партньорството на федерациите на България, Литва, Хърватия и Испания и е част от програмата на „Еразмус +“. Той цели създаване на идентичност да бъдеш повече баскетболен фен, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на феновете.

 

Идеологът на проекта Емир Турам от Турция също приветства участниците: „Това ще е най-важният уъркшоп - Международната фен платформа. Щастливи сме да сме тук. Ще съберем всичко, което сме свършили досега. Изминахме дълъг път. Започнахме в Испания, където работи една от най-мощните федерации. Там са намерили начин да управляват емоциите на спорта. Разбрахме, че можем да учим много от тях. В Хърватия успяват да се справят с напрежението между местните клубове като Цибона и тимове като Цървена Звезда, Партизан и т.н. Литва е най-баскетболната страна. Там се срещнахме с голяма баскетболна страст. Играта е част от социалния живот. Всяка страна дава различен културен аспект на възприемането на играта. Участниците в проекта са представители на различните манталитети в Европа - имаме Западна Европа, Източна Европа, Северна Европа и Турция - между Изтока и Запада. У нас имаме силни съперничества. Но най-важното е, че Всички обичаме баскетбола и споделяме еднакви човешки ценности. „Фенове срещу насилието“ не е за предотвратяване на насилието. това ще е доста нереалистично. Целта ни е да създадем диалог и разбиране за бъдеще. да използваме диалог, за да създадем разбиране, да използваме разбиране, за да създадем емпатия“.

 

Срещата продължи с игри по групи, целящи да представят идеите на проекта за разбирателство, комуникация и задружност между различните фенове. Представители на всяка страна пък представиха свършеното по места и заключенията, до които са стигнали по време на своите сбирки.

 

Най-интересната част от деня обаче се състоя в Музея на спорта в сградата на Националния стадион „Васил Левски“. Там феновете имаха възможност не само да се запознаят с успехите на българските спортисти през годините, но и се срещнаха и включиха в дискусия с бившите национали Филип Виденов и Людмил Хаджисотиров. В панела се включи и президентът на БФБаскетбол Георги Глушков, който разказа на феновете спомени от своите взаимоотношения с феновете в НБА и Италия. Единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, разказа спомени от мач на неговия Финикс срещу ЛА Лейкърс и 5-минутните аплодисменти от 15 000 фенове, които получил легендата Карим Абдул Джабар. Глушков сподели и интересни случки от престоя си като играч и мениджър в Италия. „Феновете трябва да подкрепят тима си и да осъзнаят, че могат да са от голяма полза на мениджмънта, по време на кризи. Особено, когато стане тежко финансово“, каза бившият национал. Той посъветва младите баскетболисти, които тепърва прохождат в баскетбола да се запасят с желание да играят и да се развиват, да стават по-добри и да искат наистина да станат големи звезди.

 

С най-голям интерес бе посрещнат Филип Виденов. Капитанът на Лукойл Академик е играл в четири от петте страни, участници в проекта „Фенове срещу насилието“, като не е обличал екипа само на литовски клуб. „Ние, играчите, в крайна сметка сме такива, каквито сме и правим всичко з феновете. Аз също съм фен. Винаги е мотивиращо, когато имаш подкрепата на привържениците. Но не е лошо и когато си обект на противниковата публика. Това също е мотивиращо, защото показва, че си значим, че си разпознаваем“, каза Виденов.

 

Людмил Хаджисотиров пък направи паралел между отношението на играча и  като треньор. „Феновете винаги са много важни. Може би като треньор си по-ангажиран с много други неща, свързани с отбора, по-малко се заглеждаш в тях. Понякога можеш да ги използваш , за да влияеш на съдиите, например, но трябва да го правиш умно и отговорно. Защото ако треньорът се държи агресивно, това може да отключи същото и сред феновете“, каза треньорът на Рилски спортист. Удо и Филип направиха паралел между феновете в САЩ, където и двамата са играли в колежанското първенство, и в Европа. „В САЩ феновете на НБА са като на кино. В NCAA обаче е друго. Там са много по-луди. Но луди в нормата. В Европа всички знаем какво е“, каза още Удо и разказа случки от пребиваването си в Бостън Колидж.

 

Виденов и Хаджисотиров се обединиха около становището, че новото поколение млади играчи трябва да се отнася по-сериозно и фокусирано към баскетбола. „Днес те като че ли искат да им повече лесно. Не са готови да платят цената да играят голям баскетбол. Талантът побеждава трудолюбивия, но трудолюбивият побеждава таланта, който не се труди“, коментира Хаджистоиров. "Младите трябва да уважават играта, треньорите, съперника си. Второто е - здрава работа. У нас има много таланти, а и навсякъде, всъщност, които имат много качества, но не работят здраво и след тоа не успяват да стигнат до никъде", каза и Виденов.

 

Върхът на заниманията на интернационалната група от фенове и демонстрация на идеята на проекта – толерантност и спокойно посещение на баскетболен мач, ще бъде посещението на срещата от III кръг на НБЛ Виваком между Рилски спортист и Левски 2014. Срещата е в събота (29 октомври) в Самоков.
Кошница
Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ - мъже (кръг 27)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


3x3