НОВИНИ
 

Таня Гатева: Трябва да разчитаме само на собствените си сили

14.06.2017 11:11
Таня Гатева: Трябва да разчитаме само на собствените си сили

Поредна година Таня Гатева ще поведе национален отбор на България в битка за по-престижно място, а защо не и промоция в дивизия А на европейско първенство. До дни тя ще започне подготовката на националния отбор за девойки до 18-години в за мачовете в Дивизия Б в Дъблин.

Европейското първенство в ирландската столица започва на 4 август, като нашите са в група А заедно с тимовете на Португалия, Полша, Финландия, Люксембург и Естония.

 

Ето какво каза Таня Гатева за очакванията си за подготовката и първенството, специално за списание „За баскетбол“:

 

Има вече план за подготовка – върху какво ще наблегнеш в нея? Има и състав. Това ли е оптималното, което може да се направи?

Да, съставът е готов. Принципно няма какво да се сбърка, защото децата не са много на тази възраст, познават се добре. Като цяло сме нисък състав. Ще наблегнем повече на агресивна защита и на бърза контраатаката, защото в подкошието наистина имаме проблем. Нямаме височина и много ни куца борбата под коша.

За тази агресивна защита обаче може би се изисква по-агресивна подготовка, а това, както се видя от мачовете по време на Държавното първенство, не е много заложено през сезона…

Този проблем го има всяка година, разбира се. Но съм разговаряла тази година и с момичетата, и с треньорите, да дойдат подготвени физически, да не започваме от нулата, за да могат по-лесно да се случат нещата.

Това означава ли, че през целия сезон и особено сега, покрай финалите, си поддържала контакт с момичетата и къде са те като функционално и баскетболно състояние в момента?

Силно казано през целия сезон, сега преди националния отбор, иначе като цяло не съм поддържала. Говорила съм с някои колеги, с които може да се разговаря. Примерно от Самоков лично треньорът ми се обади да ме пита какво искам и как да дойдат подготвени, което може би ми се случва за първи път.

Програма минимум и максимум имаш ли за първенството?

Всяка година става все по-тежко, но не трябва да се отчайваме, всичко може да се случи, всичко може да стане. Програма минимум е валидна за всеки треньор - да излезе от групата, но става все по-тежко, в осмицата в Б дивизия все по-трудно влиза български отбор. Тази година също ще е много трудно, момичетата го знаят, но имаме идея за съперниците. Конкуренцията е голяма, няма слаб противник в групата, така че трябва да разчитаме само на собствените си сили, не на слабия съперник.

Има две момичета от този набор, които тренираха с женския национален отбор. Как очакваш те да се включат?

Надявам се да е положително, въпреки че опитът ми показва, че това е нож с две остриета. Когато сме имали MVP на първенството, отиваме на Европейско, въпросното MVP играе най-слабо от всички момичета. Така че това е много относително. Аз вярвам в тези две момичета и съм убедена, че ще дадат всичко от себе си. И е положително, че те стъпват вече в женския национален отбор. Просто трябва много по-рано да започваме да развиваме и малкото, които имаме. Навън вече на 20 години играят по 30 минути. Тук на 22 започваме да ги пускаме по 10 минути.

Женското първенство тази година беше с 5 отбора, един от които девически. Полезно ли беше това за тези девойки и за женския баскетбол като цяло? И схемата А група само за девически отбори доколко беше полезна?

Първо за отбора на Септември искам да кажа, че Юлия Стоянова е голям дух и се опита да направи нещо. Доколко се получи се видя на републиканското първенство. Не можаха да направят нещо запомнящо се, което говори, че в самата подготовка трябва да има някакво надграждане. Ще видим колко от тях ще останат да играят баскетбол, защото това е идеята, не само да имаме отбори, а да взимаме деца, които искат да останат в баскетбола. Специално този отбор е заради усилията на Юлия Стоянова, заради голямото й желание, но се видя, че не е много правилна стратегия.

За А група мисля, че се получи едно много добро първенство. Мисля, че трябва да продължи този формат, добре се получи, даже идеята да играят само девойки и колкото се може по-малки състезателки да влизат там.

 

Още от Таня Гатева можете да прочетете в предстоящия брой на списание „За Баскетбол“.

Абонирайте се за списанието на e-mail: zabasketball@basketball.bg. Цената за 12 броя е 24 лв. с безплатна доставка от „Рапидо“.
Кошница


Брой 12

ТОП 5 на Кръга
НБЛ-Мъже (кръг 2)
Галерия
КЛАСИРАНЕ


Картотекирал: Сандра Велчева Хънт /Спортен директор НБЛ/
3x3